Artículo publicado en castellano en Energías-Renovables
Aguanten les plaques solars una pedregada? És una pregunta molt habitual que es fa qui es planteja posar panells solars a casa, i la resposta és que sí, tret de casos excepcionals. Els panells fotovoltaics més comuns avui al mercat estan fabricats complint una normativa específica de grans impactes pels vidres. Són vidres templats, processats tèrmicament per obtenir una resistència major que la dels vidres convencionals. Han de passar uns assajos d’impacte de granit (Hail test, en anglès), que segons la norma IEC 61215 han de suportar els impactes d’aquestes boles de gel:
Això hauria de ser suficient, almenys pel que hem viscut fins ara. A SUD, en els més de 17 anys que portem, hem instal·lat més de 100.000 panells fotovoltaics, i podíem comptar amb els dits d’una mà els panells que hem hagut de canviar per culpa d’una pedregada. Sempre hem dit que caldria un cas molt excepcional, la caiguda d’una pedra de grans dimensions, com també podria ser per vandalisme, perquè un panell fotovoltaic es trenqui.
I deia que això hauria de ser suficient, almenys fins ara. Però això està canviant. L’estiu del 2022 ha estat segurament el primer on ningú dubta que els episodis extrems que estem vivint són conseqüència del canvi climàtic: temperatures rècord el mes de maig, onades de calors consecutives a partir del mes de juny (42 dies seguits), sequera, forts vents i tempestes. La temperatura del mar mediterrani està en nivells mai vistos, i això no només té conseqüències per la vida marina (com l’elevada mortaldat dels musclos), sinó també té efectes importants en la formació de les tempestes, que cada vegada són més violentes, sovint acompanyades de pedra. Cauen més pedres, i de més grans dimensions, i ara estem notant un augment en el nombre d’incidències en instal·lacions fotovoltaiques.
Un exemple és la forta tempesta de pedra que hi va haver la tarda del 30 d’agost a La Bisbal de l’Empordà, on van caure pedres de fins a 11 cm (això és més gran que una poma!), que es considera la mida rècord fins ara a Catalunya. Va ser tan excepcional que hem hagut de lamentar la mort d’una criatura de 20 mesos, que va rebre l’impacte d’una pedra, i més de 50 persones van haver de ser ateses per contusions o fractures. La pedra va trencar vidres de cotxes, i teules de les cobertes. I lògicament els panells fotovoltaics no van quedar immunes:
Aquesta setmana hem rebut alguna imatge més de clients de SUD amb afectacions en panells, com aquest del municipi de Sant Salvador de Guardiola:
Sorprèn veure, en aquest cas, que només una placa ha resultat afectada, i amb múltiples impactes, i la resta de plaques s’han mantingut intactes. Una primera lectura podria ser que aquest panell podria tenir algun defecte de fabricació, i s’està analitzant amb el fabricant, però més probablement la causa sigui que primer va rebre l’impacte d’una pedra de grans dimensions (que les altres plaques no van rebre) i amb aquest primer impacte el vidre va perdre les qualitats de rigidesa i no va resistir la resta d’impactes posteriors més petits (que sí van resistir la resta de panells).
Episodis extrems com el de La Bisbal de l’Empordà són molt excepcionals, però lamentablement amb el canvi climàtic seran cada vegada més freqüents, i deixarem de comptar amb una mà (ni amb dues o amb quatre), les plaques que haurem de canviar per les pedregades.
Davant d’això, què podem fer? En primer lloc, cal recomanar que la instal·lació fotovoltaica tingui una assegurança que cobreixi aquestes inclemències meteorològiques (forts vents i pedregades), com fem amb els vehicles. L’assegurança de la casa, per si sola, no ho cobreix. Convé que parlem amb la companyia asseguradora per garantir que inclogui també la instal·lació solar.
La garantia dels panells molt probablement no cobreixi aquestes incidències, a no ser que entrin dins dels valors que la norma marca que han de complir (que hi hagués un defecte de fabricació, cosa poc probable, pels controls de qualitat als que estan sotmesos).
La tecnologia fotovoltaica també s’ha d’adaptar al canvi climàtic. Els fabricants de panells, o el sector fotovoltaic en general, haurien de revisar els estàndards de qualitat, incrementant la resistència dels vidres (augmentant el volum de les pedres de gel que poden resistir). Almenys a SUD a partir d’ara inclourem la qualitat del vidre com un estàndard més important en la nostra decisió de compra. Els fabricants que ho contemplin tindran més mercat, segurament.
Una altra possibilitat és utilitzar els panells que avui són només una alternativa per casos concrets, com els panells sense marc ni vidre, que fins ara utilitzàvem en casos en què la coberta aguanta molt poc pes, o que aquesta no es pot foradar:
Els qui dissenyem, projectem, instal·lem i mantenim instal·lacions fotovoltaiques també ens hem d’adaptar al canvi climàtic. Ja no n’hi ha prou amb complir el codi tècnic de l’edificació. Hem de preveure estructures més resistents, que aguantin vents més extrems, evitant en la mesura del possible l’efecte vela dels panells, triant els equips més resistents del mercat. I sempre recomanar contractar una assegurança, perquè quan una coberta vola per causa d’un huracà, poc o res hi podrem fer.
0 Comments