L’energia fotovoltaica com a motor del canvi en la transició energètica de Catalunya

by | febr. 26, 2021 | Autoconsum, Fotovoltaica | 0 comments

El divendres 19 de febrer de 2021, el Manel Romero, soci fundador de SUD Renovables, va participar, com a representant d’UNEFCAT, en el 8è Congrés d’Energia de Catalunya (CoEnerCat), dins del bloc “Motor de canvi”. Aquí podeu consultar la informació compartida amb els assistents:

Situació de partida: emergència climàtica

En primer lloc és important recordar en quatre punts la situació d’on partim. Poden semblar una obvietat, però sentint alguns dels arguments i posicionament des d’alguns àmbits, sembla que ens n’oblidem, i veiem necessari començar per aquí.

Recordem que estem en emergència climàtica. El canvi climàtic ja no és un problema llunyà ni en l’espai ni el temps. El tenim aquí i ara. Ho vam poder veure l’any passat amb el temporal Glòria i els seus efectes sobre el Delta de l’Ebre, i ho hem vist aquest gener amb les temperatures rècord que es veuen en aquest mapa, i per desgràcia ho anirem veient cada vegada més sovint. Cal encarar d’una vegada per totes la pregunta que ens faran els nostres fills d’aquí a uns anys: què vau fer per minimitzar aquests efectes?

En segon lloc: que estem aquí per canviar el sistema energètic actual. Un sistema altament depenent de l’exterior, en excés centralitzat i contaminant, i en el cas català especialment nuclearitzat: els tres reactors que tenim operatius donen més del 50% de l’electricitat que es genera a CAT. Per tancar-los, doncs, caldrà fer una aportació important de nova energia.

En tercer lloc, que estem a la cua de les energies renovables. Si Catalunya fos un Estat seríem els últims d’Europa, per darrera de Malta i Luxemburg. I això ens situa a la casella de sortida. No hem fet res, i ens urgeix posar-nos a caminar.

I com a quart punt: no es tracta de parlar només d’energia i de medi ambient. També parlem d’economia. Per una banda, les empreses amb autoconsum fotovoltaic son més competitives, al tenir un preu d’electricitat més barat. I els països que aposten per renovables tenen unes preus més barats d’energia. I sobretot parlem de crear molts llocs de treball. Aquí les dades del darrer informe d’Irena: en només 7 anys l’ocupació en el sector FV ha crescut un 275%. Si fem la Transició Energètica a Catalunya, en només 10 anys el sector fotovoltaic crearà 20.000 llocs de treball. El New Green Deal consisteix en això.

Tecnologia fotovoltaica

Parlem ara de la tecnologia fotovoltaica, que és la que està liderant la transició energètica al món, per un tema de costos i de facilitat i rapidesa d’implementació. Cada any s’està instal·lant més potència fotovoltaica que l’any anterior, el creixement és exponencial.

I aquest creixement, lògicament i per economia d’escala, té un efecte en el preu: avui un panell de 400W el podem comprar per només 80€. Lluny queden les subvencions i les primes, ja és la tecnologia més competitiva i així s’ha vist en les subhastes internacionals que s’han fet darrerament.

Quanta energia fotovoltaica necessitem instal·lar a Catalunya? Doncs com s’ha dit des de l’Observatori de Renovables, com a mínim 600MW/any per assolir l’objectiu del 50% d’electricitat renovable el 2030. Diem com a mínim perquè aquest 2020 només en vam fer 60MW, quan la previsió eren 200MW

Són molts aquest 600MW que s’han d’instal·lar cada any? Clarament no. Mirem què està fent Holanda. Fa tres anys que està per sobre d’aquesta xifra. I el 2019 la va multiplicar per 4! Veient això, i el que està passant a la resta del món, segur que ens quedem curts amb els 600MW.

I on els hem de posar aquests 600MW? Hem de prioritzar les cobertes, l’autoconsum. Això ningú ho posa en dubte. Però hem de tenir clar que amb les cobertes no en tenim prou, no hi ha prou espai. Per arribar als 600MW cal posar-ne també sobre terreny. Caldrà 240MW sobre teulada, i això vol dir multiplicar per 4 el que avui s’està fent en autoconsum. I la resta, 360MW, hauria de ser sobre terreny, i pot sembla molt espai, però no tant: vol dir ocupar al cap de 10 anys només 5000Ha, que és un 0,18% de tota la sup de CAT, i si es fes tot en terreny agrícola (que no es farà, ni es deixaria fer) seria només un 0,62% de tota la superfície agrícola de CAT. Tinguem en compte que en 20 anys CAT ha perdut més de 76.000 Ha, un 8,8% del total. Les causes d’això, lògicament, no es poden atribuir a les renovables (perquè no se n’han fet). Són unes altres causes que donarien per un altre congrés, com també per analitzar les causes del despoblament rural. Per tant, no parlem de substituir l’agricultura per fotovoltaiques, no es tracta de triar entre sobirania alimentària o energètica. Necessitem a les dues, i són clarament compatibles. No podem veure la Transició Energètica com un perill per al despoblament o l’agricultura, ans al contrari, ha de ser una oportunitat per ajudar a solucionar el problema.

Ponència de Renovables

I seguint amb el tema terreny: parlem ara de la Ponència de Renovables. Mirem com ha anat el seu primer any. Abans de res tinguem en compte que la ponència és només el pas previ del tràmit. Que als projectes que passen la ponència no es poden construir l’endemà, encara els queda un llarg camí administratiu (que inclou revisió de temes ambientals i urbanístics) i de punt de connexió per recórrer. Encara no s’ha construït res, l’any vinent ja ho veurem. De moment podem concloure que la ponència no és com alguns apunten una “barra lliure” o un “campi qui pugui” del promotors. Fixem-nos en les dades: 1 de cada 4 projectes es declara d’entrada no viable. Només un 10% de la potència presentada, que serien aquests 186MW, s’han declarat viables, sense condicions. I els viables amb condicions tinguem en compte que molts acabaran sent inviables per les condicions drakonianes, perquè faran fer el parc molt petit, inviable econòmicament pel cost del punt de connexió. I fixem-nos en els tamanys dels parcs: s’estan aprovant bàsicament els més petits, de mitjana 8,55MW, mentre que els no viables son els més grans, de mitjana gairebé 20MW. Estem, doncs, molt lluny dels megaparcs que es fan per les Espanyes (algun de 300MW). Bé, com dic, cal esperar a veure què som capaços d’instal·lar en els propers mesos. De moment, i com deiem al principi, seguim a la casella de sortida i ens queda tot per fer.

I ja per acabar: insistir amb la versatilitat de la tecnologia FV, que necessitem posar-la allà on sigui possible. En fons blau veieu projectes que s’estan fent avui en l’àmbit urbà: autoconsum residencial, comunitats de veïns, naus industrials, pàrquings, façanes… El que estem fent avui però que cal multiplicar-ho com a mínim per 4. En fons verd el que hauríem de veure en els propers anys: parcs sobre terreny, principalment seran parcs petits com el de l’esquerra, de menys de 10MW, però també algun de més gran de 50MW. I si volem fer-ho amb menys conflicte amb el territori: hauríem de fer els exemples que indico que fons de color groc. Projectes que avui s’estan fent fora de CAT: agrovoltaica, instal·lacions en autopistes i en canals de regadiu. Aquests són projectes que difícilment els pot afrontar un promotor privat tot sol, cal la implicació i l’empenta de l’administració. La meva sensació, és que sobretot l’administració local va a reacció dels promotors, quan hauria de promoure i endreçar com volen que es faci la TE al seu territori. Hem de veure la Transició Energètica com el que és: una necessitat, però també una oportunitat per a tothom, per participar-hi i per promoure-ho com creiem que pot servir per fer una societat millor.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Què és l'autoconsum?

Autoconsumir significa passar de ser un simple consumidor a ser també un productor. Passar de contemplar la realitat a ser un actor de canvi.

Passar de desitjar un món més net a posar-te les piles per realitzar-lo.

T’animes?

icono autoconsumir

Autoconsumir és utilitzar l’energia que tu mateix has generat.

icono estavi autoconsum

Estalviaràs en la teva factura elèctrica mensual perquè consumiràs la teva pròpia energia i abocaràs a la xarxa la que et sobra, sent remunerat per això.

icono sostenibilitat autoconsum
Ajudaràs a la sostenibilitat del planeta, ja que la teva energia serà 100% neta.