Avui que plou a Catalunya (finalment!) hem pogut comprovar en directe el bon funcionament dels clips de drenatge que fa dies estem provant a la nostra instal·lació fotovoltaica, al nostre laboratori pràctic que tenim a les oficines d’Avinyó.
Quin és el problema que volem evitar amb aquests clips? Els panells fotovoltaics tenen un marc d’alumini en tot el seu perímetre, que permet donar-li rigidesa i és per on podem subjectar el panell a les estructures de la coberta o del terreny on s’ubica la instal·lació. Quan els panells fotovoltaics s’instal·len amb poca inclinació els marcs fan d’obstacle de l’aigua que de la pluja que va caient sobre el panell i acaba arribant a la part inferior, i queda atrapada per aquesta “barrera” que suposa el marc. Aquesta aigua és la que ha lliscat pel panell, i arrossega la pols que porta de la pròpia pluja i la que hi havia al vidre. Quan deixa de ploure l’aigua queda estancada, s’evapora i la pols acumulada queda incrustat-fixat en aquesta zona del panell fotovoltaic, el que provoca un embrutament que afecta a la seva producció i que també genera un augment de la temperatura de la cèl·lula en aquell punt, que a la llarga es pot convertir un punt calent i deteriorar el panell.
Quina funció tenen aquests clips? Aquests clips el que fan és permetre evacuar l’aigua per sobre del marc, drenant la zona afectada, i d’aquesta manera evitem que l’aigua quedi estancada en una zona del panell, i amb ella la pols que porten. Per tant evitem l’embrutament posterior, quan l’aigua s’evaporava.
Com funcionen? Com pot l’aigua “saltar” el marc del panell? El clip fa contacte amb el vidre, i quan l’aigua arriba a aquesta zona es veu “arrossegada” cap a fora, gràcies a la força de la capil·laritat de l’aigua (tensió superficial), que és l’efecte que per exemple les plantes fan servir per nodrir-se de l’aigua que puja per seves arrels, o un efecte que haureu comprovat al posar un paper de cel·lulosa dins d’un got amb aigua, quan veiem que aquesta va pujant per sobre del seu nivell.
Però millor mirem el funcionament dels clips de drenatge directament, amb aigua de la pluja, en aquest vídeo:
Al nostre laboratori de SUD fa dies que tenim aquests clips instal·lats en alguns dels panells, i el seu efecte és ben evident:, com podem veure en la següent imatge, on el panell de l’esquerra no té clip i el de la dreta sí:
Aquests clips no són necessaris en panells que tenen prou inclinació, com hem vist en els panells que tenim a uns trenta graus ‘inclinació, ja que el pendent que té la superfície és suficient per evacuar l’aigua amb la pols (panell esquerra sense clip, i dret amb clip):
Per altra banda, aquests clips no serviran de res si el panell és totalment pla, com hem vist en aquesta instal·lació feta per un tercer (on el client ens va contractar per modificar-la i donar-li el mínim pendent que sempre cal donar):
I per últim, dir que alguns fabricants com Sunpower ja donen solucions, fent el que en principi sembla tan senzill com deixar una petita discontinuïtat en el marc perquè permeti el pas de l’aigua. Per què tarden tant els demés fabricants de panells fotovoltaics a fer-ho també?
0 Comments