Les energies renovables s’han refermat, en els darrers mesos, com el motor de la transformació ecològica i pilar d’una nova economia. D’entre totes elles, cal destacar la producció d’energia solar, que aquest estiu ha batut rècords a Europa i, per primer cop, ha arribat al 10% del total. Es tracta d’un sector en efervescència gràcies a tres factors que han confluït en els darrers mesos: la pujada històrica del preu de la llum, les noves proves que evidencien que vivim una emergència climàtica i l’arribada d’un paquet d’ajuts per a les renovables sense precedents.
L’autoconsum, una eina de control del preu de la llum
L’escalada imparable del preu de l’electricitat, amb una pujada del 158% a l’agost, ha tornat a posar sobre taula la urgència de la transformació energètica. I, com més cara la factura de la llum, més adeptes guanya l’autoconsum. Els clients han entès que la casuística que pot afectar els preus de l’energia és molt heterogènia i incontrolable. I no es tracta només de la climatologia o la tecnologia, sinó també de geopolítica, com ho demostren les fluctuacions de preus en el gas importat de Rússia o Algèria o en els preus dels drets d’emissió de C02. Aquests últims, que han de pagar generadors elèctrics com les plantes de cicle combinat, s’han més que doblat (+111%).
Enmig d’aquesta escalada, l’autoconsum es postula com una eina de control de les despeses, per no dependre de variacions abusives i incontrolables. I, a més, com més puja el preu de la llum, més rendibles esdevé l’autoconsum. El 2020, l’autoconsum amb fotovoltaica va créixer en 596 MW a Espanya, un 30% més que l’any anterior. AL 2021, s’espera seguir amb la tendència.
L’emergència climàtica, cada dia més real
Un altre factor que impulsa el creixement de les renovables és el convenciment que estem en una emergència climàtica i hem de prendre mesures urgents, com ara transformar el sistema energètic per fer-lo més sostenible. Si bé és cert que del canvi climàtic se’n parla de fa anys, notícies com els incendis de nova generació o els rècords de temperatura evidencien que no és un canvi sinó una emergència. Per lluitar-hi, el consumidor també té eines. I una d’elles és consumir energia neta. Però combatre l’emergència climàtica no està, només, en mans dels particulars. Els poders públics ho saben i han decidit dedicar-hi bona part dels fons europeus creats per a la recuperació econòmica post-covid. Ja han arribat els ajuts EU Next Generation per a l’autoconsum, dels quals ja vam parlar en aquest espai, i que poden subvencionar fins a un 40% de la instal·lació. L’Estat ja en va aprovar la convocatòria abans de l’estiu, i aquest mes d’octubre la Generalitat n’obrirà les bases a Catalunya. Sense oblidar també que cada cop més municipis ofereixen desgravacions en impostos locals com l’IBI per a qui s’instal·li energia solar. En definitiva, ajuts públics, consciència social i encariment de la llum, impulsen, més que mai el creixement de les energies netes. Si tu també en vols formar part, ja siguis particular o empresa, contacta’ns i et farem un pressupost a mida.
0 Comments