Analitzem l’evolució de l’autoconsum. És suficient?

by | juny 6, 2022 | Fotovoltaica | 5 comments

Les dades de l’Observatori de l’Autoconsum ens mostren un creixement exponencial d’aquestes instal·lacions fotovoltaiques, arribant (a data de 21/04/22) a les 21.031 instal·lacions i 244,3 MW en total.

També observem per la distribució segons la potència que tres de cada quatre instal·lacions són de menys de 5 kW, el que vindrien a ser principalment les residencials, i en canvi només un 3,67% són de més de 100kW, que serien les instal·lacions principalment en cobertes industrials. Tot i representar un percentatge d’instal·lacions tan petit, en potència és a la inversa: les instal·lacions industrials representen un 45,8% de la potència total.

Tot i que aquest creixement pugui semblar molt important, estem molt lluny d’assolir els objectius de la Transició Energètica (TE) que marca el PROENCAT pels anys 2030, 2040 i 2050:

El 2021 haguéssim hagut d’instal·lar 1.115 MW de fotovoltaica, i ens vam quedar en els 86,7MW (tot en autoconsum, no es va fer res sobre terreny), quedant-nos en un compliment de només el 7,77% de l’objectiu. Anem acumulant, doncs, retards molt preocupants, i veiem que el ritme i la capacitat de les cobertes serà insuficient. Ens cal sumar potència de plantes sobre terreny, també.

I capítol a part el formen les instal·lacions d’autoconsum compartides, les quals les analitzo en una altra entrada.

Cap país del món està fent la transició energètica instal·lant només panells solars a les cobertes, perquè veuen que no és suficient, ni per superfície disponible ni per velocitat ni costos d’execució. Cal prioritzar l’autoconsum sobre teulades, però sense deixar de fer instal·lacions sobre terreny.

5 Comments

 1. Avatar

  Entenc que s’hagin de fer instal·lacions sobre terreny. Analitzem aquells erms i matollars que es van abandonar perquè l’agricultura no era productiva. Un 8% de la superfície de Catalunya ens els últims 20 anys i col·loquem-les en aquells llocs.
  Destruir camps de regadiu per energia solar fotovoltaica es un empobriment del país i no ho podem permetre.

  Reply
  • Manel Romero

   Gràcies Víctor, no parlem de destruir res, sino de fer-ho compatible. A banda d’aprofitar els espais que comentes també es poden plantejar projecte d’agrivoltaica, que permeten fer ambdós activitats, inclús els panells poden mitigar efectes del canvi climàtic en els cultius, com s’està començant a comprovar en alguns camps de vinyes.

   Reply
   • Avatar

    Com ja bé saps. Els camps solars que estan en exposició pública a Alcarràs i Llardecans, com també el del Cogul són en zona de reg. Aquests parcs solars, no és contempla L agrovoltaica. Estem empobrint el nostre país, fent-lo més depenent alimentària ment de l’exterior. Un error de estratègia greu!!

    Reply
    • Manel Romero

     No conec els projectes en detall, però em sorprendria que fossin en terrenys d’alt valor agrícola o de regadiu, la normativa no ho permet. Pel que he pogut llegir, a Alcarràs: “Los terrenos de Alcarràs son adecuados no solo por el elevado número de horas de fuerte insolación sino por tratarse de solares llanos donde se reducen los movimientos de tierras. En gran parte, la zona sirve ahora a las necesidades de disponer de espacio para dejar los purines.” https://www.lavanguardia.com/natural/20220524/8288498/iniciativa-privada-impulsa-mayor-planta-solar-catalunya-alcarras.html

     Reply
 2. Avatar

  Solament cal que et fiquis al vissor, damunt el projecte de Alcarràs i veuràs les rodones dels pivots regant-se. On es fa un blat, ordi o panìs necessari per alimentar el nostre bestiar. El de Llardecans on és fa un oli espectacular, ( On els joves agricultors han decidit ampliar la cooperativa del poble i necessiten aquests kilograms per amortitzar la inversió).,…..

  Reply

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

banner autoconsum plaques solars per a particulars
icono participar blog

T'agradaria participar al blog?

Si ets un apassionat de les energies renovables, aquí tens un espai per a tu.

Vull participar!

- Últimes entrades -

Què és l'autoconsum?

Autoconsumir significa passar de ser un simple consumidor a ser també un productor. Passar de contemplar la realitat a ser un actor de canvi.

Passar de desitjar un món més net a posar-te les piles per realitzar-lo.

T’animes?

icono autoconsumir

Autoconsumir és utilitzar l’energia que tu mateix has generat.

icono estavi autoconsum

Estalviaràs en la teva factura elèctrica mensual perquè consumiràs la teva pròpia energia i abocaràs a la xarxa la que et sobra, sent remunerat per això.

icono sostenibilitat autoconsum
Ajudaràs a la sostenibilitat del planeta, ja que la teva energia serà 100% neta.