Ir a la versión en castellano
S’ha de viatjar per aprendre, deia Mark Twain. I és el que hem fet aquests dies anant al nord d’Europa, fent de viatgers fotovoltaics. Coincidint amb la trobada bianual que fem totes les empreses del grup Soltech, una part de l’equip de SUD Renovables vam visitar de la mà dels nostres companys suecs vàries instal·lacions que han fet a prop de Göteborg, que és on es feia la trobada del grup. A continuació us comparteixo el més destacat:
Façanes fotovoltaiques, o BIPV (Building Integrated Photovoltaics)
Les primeres dues visites les vam fer de la mà dels companys de l’empresa especialitzada en fer tancaments i façanes solars, Fasadsystem, que ens van ensenyar en primer lloc una façana d’un bloc d’habitatges de Göteborg, feta amb vidres fotovoltaics opacs que presenten tonalitats de colors en consonància amb la resta de l’edifici. A banda de la coberta que dóna a sud, que és amb panells fotovoltaics, la façana orientada a nord presentava les mateixes característiques de disseny, pel que es va optar per posar-hi uns vidres idèntics però que no eren solars.
La segona visita va ser a la ciutat veïna de Mölnlycke, on els mateixos companys van fer una gran façana fotovoltaica en un pàrquing, amb panells semitransparents de colors, muntats en perfils d’alumini en angle, el que li dona una geometria estètica que permet la ventilació natural de l’espai. Llàstima que durant la visita no fes sol, perquè es veu que amb la llum del sol a l’interior es projecten llums amb els colors dels vidres, i és un gran espectacle. El cablejat i els connectors queden amagats en els perfils metàl·lics, i baixen fins a una sala tancada on hi ha l’inversor.
Aquests panells fotovoltaics lògicament són menys eficients i molt més cars que els convencionals, per això cal mirar-los amb uns altres criteris que els purament econòmics i energètics. No es tracta d’una inversió en una planta fotovoltaica que ha de tenir un retorn mínim, sinó d’una solució arquitectònica que prima l’estètica, on el panell fotovoltaic forma part de la mateixa “pell” de l’edifici, i que a més permet que l’edifici pugui generar electricitat. En el cas de la façana del primer edifici, que mira a nord i no és fotovoltaica: es mira el seu retorn econòmic? Es clar que no. Caldria plantejar aquests projectes valorant el sobrecost que representa el fet que el vidre sigui fotovoltaic respecte del que no ho és, i si això entra en el pressupost global, tenint en compte que amplia les funcionalitats de l’edifici, doncs endavant.
Parc de bateries per mercat de flexibilització elèctric (BESS)
Després vam anar amb els companys de l’empresa Soltech Energy Solutions (SES) a visitar el parc de bateries (Battery energy storage system, BESS) Huawei de 14MWh (que en breu amplien a 20MWh) que han instal·lat al costat d’una subestació elèctric a prop de la ciutat de Varberg. En aquest cas es tracta d’una instal·lació de bateries “stand alone”, sense una generació renovable associada. És el que estem esperant que pugui arribar a Espanya en els propers mesos o anys, que es reguli el mercat de gestió de la xarxa gràcies a aquestes bateries, que operen oferint estabilitat a la xarxa elèctrica, en un mercat de la flexibilitat de la demanda i del consum, com en parlava en un article anterior.
I finalment vam continuar amb els companys de SES que ens van ensenyar 2 parcs fotovoltaics sobre terreny, un de 5,5MWp i un altre de 11MWp, ambdós amb estructura fixa orientada a sud, amb sistema d’hincat directament a terra, amb inversors de string. En aquest cas no es tracta d’instal·lacions singulars, al contrari, són instal·lacions molt habituals a tot Europa. Només sorprèn veure-les amb tanta normalitat a Suècia, envoltades de boscos, en un país amb molt menys sol que a Catalunya, i en canvi sigui tan complicat de poder-les fer a casa nostra, on hi tenim una normativa molt adversa i una administració que en els millors dels casos dilata els terminis fins a punts desesperants. “Això no és Suècia”, que deia una premiada sèrie de TV3. I en temes solars, no ens hauria de costar tant.
0 Comments