Estalvi solar amb plaques a casa

by | set. 27, 2021 | Autoconsum, Canvi climàtic, Fotovoltaica, Legislació, Tecnologia | 1 comment

Quants diners m’estalvio amb plaques solars a casa?

Els nostres hàbits de vida, els nostres horaris i el tipus de feina que tenim influeixen en el nostre model de consum. Per calcular amb exactitud quin estalvi tindríem en la factura anual de la llum gràcies a les plaques solars instal·lades cal preveure el seu consum hora per hora per a tot un any. Per entendre millor la relació entre el nostre estil de vida i les hores en què el sistema de plaques solars pot funcionar podem fixar-nos en aquesta gràfica.

Representa la producció en temps real d’una instal·lació. En vermell s’hi veu el consum elèctric durant les hores en que no hi ha sol i en què, per tant, l’única opció d’abastiment possible és la xarxa convencional. En verd s’hi veu l’electricitat generada pels panells solars, especialment actives al matí, migdia i primera hora de la tarda. I en blau, les franges en les quals els nivells de producció solar cobreixen part o la totalitat del consum de la llar: és el que anomenem auto-consum.

Quanta energia consumim del total que auto-produïm?

Imaginem una casa amb un consum anual d’uns 5.200 kWh que disposi de 10 plaques solars, que suposen una potència de 4 kWp, sense bateries. Amb una radiació solar anual de  1.300 kWh/kWp, el sistema de plaques solars generaria la mateixa quantitat d’electricitat que consumim cada any. Però no la produirà exactament al mateix moment que la necessitem: de mitjana aprofitem directament el 43% de l’electricitat generada per la fotovoltaica. A la nit hem de seguir comprant-la a la xarxa elèctrica, i durant el dia hi haurà moments on estarem generant més electricitat de la que necessitem, i l’abocarem a la xarxa. 

Per què donem la nostra energia a la xarxa?

La resposta és senzilla. Perquè quan nosaltres no som a casa, el sistema de plaques solars continua treballant. I moltes de les hores de sol, en què les plaques estan a ple rendiment, les passem al nostre lloc de feina o fora de casa. És aquesta electricitat auto produïda i no consumida la que va a la xarxa. Això és bo per a tots, ja que estem contribuint amb el nostre granet de sorra a insuflar energia verda al sistema. Però a més, la nostra companyia ens ho bonifica en la mateixa factura mensual. És el què es coneix com una fórmula d’autoconsum amb compensació, i és la més habitual en instal·lacions domèstiques. En temps de pandèmia, com el consum diari de les llars ha augmentat durant el dia a causa del confinament i el tele-treball, la raó de ser dels panells domèstics cobra més sentit.

Calculem l’estalvi amb plaques solars a casa


Tornem a la nostra casa de 10 mòduls de plaques solars i 5.200kWh generats anualment, dels quals n’auto consumim directament el 43%. I això quin estalvi representa? Doncs primer, uns 490 euros anuals menys d’energia que ja no comprarem a la xarxa. I a aquesta quantitat cal afegir-hi la compensació de l’energia que haurem aportat nosaltres a la xarxa: uns 250 euros anuals més. Així, entre el que auto consumim més la bonificació pels nostres excedents, l’estalvi mitjà en la factura de la llum rondarà els 740 euros anuals. Si a la instal·lació afegim un sistema d’emmagatzematge (bateries), no abocaríem res a la xarxa fins a tenir el sistema carregat i a punt per utilitzar-lo en tornar a casa. Podríem aleshores arribar a auto consumir la quasi-totalitat de l’electricitat que necessitem: directament durant el dia, i en diferit a la nit gràcies a l’energia acumulada a les bateries.

1 Comment

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Què és l'autoconsum?

Autoconsumir significa passar de ser un simple consumidor a ser també un productor. Passar de contemplar la realitat a ser un actor de canvi.

Passar de desitjar un món més net a posar-te les piles per realitzar-lo.

T’animes?

icono autoconsumir

Autoconsumir és utilitzar l’energia que tu mateix has generat.

icono estavi autoconsum

Estalviaràs en la teva factura elèctrica mensual perquè consumiràs la teva pròpia energia i abocaràs a la xarxa la que et sobra, sent remunerat per això.

icono sostenibilitat autoconsum
Ajudaràs a la sostenibilitat del planeta, ja que la teva energia serà 100% neta.