Visita de SUD a la fàbrica, HQ i laboratoris de SMA a Alemanya

by | oct. 29, 2023 | Fotovoltaica | 0 comments

Leer en castellano

Fa uns dies SMA ens va convidar a visitar les seves instal·lacions a Kassel, Alemanya, junt amb altres empreses del sector, dins del programa SMA Partner del qual SUD en formem part. Hi vam estar del 27 al 28 de setembre de 2023, us resumeixo el més destacat:

Abans de res cal recordar que SMA son pioners i un referent del sector pel que fa fabricació d’inversors fotovoltaics. A SUD vam començar a instal·lar els seus equips des dels nostres inicis, el 2005, amb inversors que avui encara funcionen perfectament, el que n’és la millor prova de la seva fiabilitat.

Vam arribar als seus Headquarters (HQ) on ens va rebre el seu CEO, Juergen Reinert, per fer-nos una presentació de la companyia. En destaco aquestes xifres:

  • Empresa fundada fa més de 40 anys. Tres estudiants d’enginyeria la van fundar el 1981.
  • Més de 130GW de potència d’inversors SMA instal·lats
  • Més de 170 patents i models registrats
  • 3.900 treballadors presents a 20 països. 
  • El 2022 van generar un volum de vendes de 1.066 milions d’euros.

Vam visitar varis test centers, on sotmeten els equips a exigents proves en sales amb condicions ambientals extremes d’humitat i temperatura, també on proven els inversors centrals, en exterior. A destacar l’espectacular nou EMC test center, de compatibilitat electromagnètica:

Comprovem com els equips abans de sortir al mercat han estat molt validats, tant pel que fa a la seva integració elèctrica en els diferents sistemes elèctrics, com per la seva durabilitat, fiabilitat i resistència a condicions ambientals límit.

Vam visitar la SMA Solar Academy, un espectacular edifici de 1.600 m2, 100% autosuficient i aïllat de la xarxa elèctrica, amb energia fotovoltaica i bateries, on imparteixen cursos i formacions per a instal·ladors, enginyers i professionals del sector solar, presencials i online. Amb la pandèmia van condicionar platós de TV per fer-ne uns webinars pràctics, que simulen el funcionament d’un instal·lació residencial, entre d’altres.

Ens van ensenyar el nou carregador doble de vehicle elèctric i la bateria per aplicacions industrials.

En aquest vídeo ens expliquen molt bé què és la Solar Academy:

I finalment vam visitar la fàbrica a Niestetal, a uns 10km de Kassel, que té una capacitat de 20GW anuals i ocupa a unes 600 persones. Diàriament s’hi fabriquen uns 1000 inversors.

No era permès fer fotos del seu interior, però vam tenir la oportunitat de veure-la sencera, ja que un passadís elevat recorre tot el seu perímetre. A l’entrada hi trobem un inversor que simbolitza la unitat un milió de fabricació del model Tripower.

Des de la porta de la fàbrica observo aquests dos detalls: l’espai que tenen habilitat per aparcar-hi un munt de bicicletes, promovent-ne el seu ús; i la visió propera d’un parc eòlic funcionant a pocs metres del poble, quelcom que a Catalunya és molt complicat de veure, per la postura del “no a tot” que ens domina.

I a la parcel·la del costat vam veure com s’estava construint una nova Gigawatt Factory, que permetrà ampliar la capacitat anual fins a 40 GW (recordem que el 2022 al món es van instal·lar més de 200 GW). 

Malgrat la forta pressió (en preu, volum i rapidesa de desenvolupament) dels fabricants xinesos, SMA i Alemanya ens volen demostrar que es pot seguir desenvolupant i fabricant productes competitius de qualitat i alt valor tecnològic a Europa. Posem-ho més en valor.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

banner autoconsum plaques solars per a particulars
icono participar blog

T'agradaria participar al blog?

Si ets un apassionat de les energies renovables, aquí tens un espai per a tu.

Vull participar!

- Últimes entrades -

Què és l'autoconsum?

Autoconsumir significa passar de ser un simple consumidor a ser també un productor. Passar de contemplar la realitat a ser un actor de canvi.

Passar de desitjar un món més net a posar-te les piles per realitzar-lo.

T’animes?

icono autoconsumir

Autoconsumir és utilitzar l’energia que tu mateix has generat.

icono estavi autoconsum

Estalviaràs en la teva factura elèctrica mensual perquè consumiràs la teva pròpia energia i abocaràs a la xarxa la que et sobra, sent remunerat per això.

icono sostenibilitat autoconsum
Ajudaràs a la sostenibilitat del planeta, ja que la teva energia serà 100% neta.